Zmaga v prvem krogu pokala EHF

Jadransko morje 2022. Lepo sončno jutro in deževanje SMS-ov na telefone s slovenskimi klicnimi številkami. Matjaži Beliš kljub svojim letom, skoraj 70 jih šteje (skoraj toliko kot rokomet v Sloveniji), prvi operativec kluba, je dobil elektronsko sporočilo. Slovenj Gradec bo po šestnajstih letih, 29 let po prvem nastopu, zopet nastopal v evropskih tekmovanjih.
Nekoliko šoka, pravzaprav razmišljanja v smislu »saj ne more biti res« in prvi klici med prvimi operativci in člani UO. Trener Ivan Vajdl je bil za, predsednik Damir Budimir tudi, kot tudi predstavnik glavnega sponzorja in tvorec zadnjih uspehov Samo Lampret in tudi župan Mestna občina Slovenj Gradec g. Tilen Klugler - Župan MO SG , je prikimal. Ni ostalo drugega, kot da podpredsednik Branko Bulovič podpiše dokumente in belo-modre prijavi na evropska tekmovanja.
 
Kot že rečeno, 29 let po prvem nastopu, dve leti pred častitljivo obletnico, je Slovenj Gradec zopet na evropskem zemljevidu. Ko se sprehajate po Balkanu in poveste od kje prihajate, je velika verjetnost, da bodo regijo in kraj ljudje poznali po odlični bolnišnici, po Hugu Wolfu, mestu Glasniku miru, po naših častnih občanih ali pa in skoraj zagotovo tudi po športu, velika verjetnost, po rokometu.
 
Sledil je žreb. Želja je bila, da gremo nekam blizu, mogoče kar na Balkan, kjer se najbolj poznamo med seboj, pa tudi SG Orli bi lahko šli z nami. Žreb nam ni prizanesel, dobili smo nasprotnike iz Izraela (klub, ki ima vsaj 2x več od našega proračuna, v klubu pa kar nekaj zvezdnikov svetovnega rokometa). Vsi ljubitelji rokometa, ki ste bili z nami v dvorani, ste lahko v živo videli zakaj sta Atman in Karačič kljub svoji starosti, vredna skoraj toliko, kot celotna naša ekipa. Videli pa ste tudi to, zakaj je naša ekipa kljub številnim poškodbam in boleznim, na igrišču vredna več kot vsak EUR v denarnici.
 
Dva tekmovalna dneva, dva vrhunska športna dogodka za celotno družino sta se zvrstila v mestni občini Slovenj Gradec. Prvi dan so na igrišču slavili, čisto zasluženo, predstavniki Maccabi Rishon Lezion handball - מכבי ראשון לציון כדוריד, v naslednjem tekmovalnem dnevu pa so tekmo, prav tako zasluženo, rutinirano peljali proti koncu. Belo modri so se uspešno približevali in potem tudi padali ter se oddaljevali od glavnega cilja, dokler se ni slabih pet minut pred koncem zgodila »koroška borbenost«. V trenutkih, ko skoraj gotovo ni bilo več človeka, ki bi verjel v napredovanje, so domači bojevniki, tisti, ki so še sploh ostali na razpolago trenerju, naredili nekaj o čemer bodo pisali vsi bilteni naslednjih desetletij. Izenačen rezultat v 56 minuti potem pa borba, zadnji atomi moči, nekaj športne sreče in Koroška na tribunah. Pol minute do konca srečanja je semafor kazal +4 za domače bojevnike, nekaj sekund za tem pa konec tekme.
 
Ali smo “prekratki” za gol ?, so se spraševali navijači na tribunah, delegat pa jasno pokaže na novo pravilo, ki kaže na to, da se bo tekma odločila po kazenskih strelih. Navijači, ki so zadnjih 8 minut tekmo preživeli na nogah, so glasno spodbujali svoje ljubljence. V tem trenutku pa so tudi igralci domače ekipe začutili, da v takšnem vzdušju ne morejo izgubiti, priborili so si izgubljeno, samo na črto morajo in zadeti 5 strelov, Gašper Dobaj in Alen Husejnović pa bosta v tem vzdušju zagotovo naredila svoje. In tudi sta, in tudi so. Slovenj Gradec si je pred očmi župana, številnih sponzorjev in donatorjev izboril napredovanje v drugi krog tekmovanja EHF, kjer nas čaka lanskoletni zmagovalec Nærbo IL (velik favorit - kar pa lahko naši bojevniki še enkrat demantirajo, vse je odvisno od dogodkov na igrišču, nič od EUR na računu).
 
Kot se je dobro uro po tekmi v dvorani šalil Mimi v smislu »Danes so dovoljene sanje….«, naj velja tudi za naše bojevnike, navijače, sponzorje in vse ostale. Sanje si lahko tokrat izborimo sami – vsi skupaj, eden za drugega. Srečno Slovenj Gradec.