Vrnitev na evropski rokometni zemljevid (Devetmetrovka #31)

Nova era. V soboto se v najboljši slovenski rokometni ligi, v ligi NLB, začenja nova tekmovalna sezona.

To za nas v Slovenj Gradcu ne bo običajna sezona, temveč precej več. Lahko bi rekel, da bo to nova, (znova) evropska era. Slovenj Gradec, v najboljših letih reden udeleženec evropskih tekmovanj EHF, je znova stopil na evropski rokometni zemljevid. Ne glede na to, da smo pri tem letos imeli tudi nekaj sreče, saj bodo glede na nove razmere v Evropi manjkali ruski in beloruski klubi, lahko rečem, da je vrnitev v Evropo kot češnja na torto v minuli sezoni. Naj spomnim, igralcem RK Slovenj Gradec je v finišu minule sezone uspel veliki met. Po seriji odličnih rezultatov, zadnji je bil zmaga proti Gorenju, so v ligi NLB osvojili peto mesto. V zadnjih tekmah so nadomestili zaostanek iz slabšega začetka in sezono 2021-22 naredili sijajno. Takšno, kot so želeli sami, z njimi pa tudi številni navijači. Ne bom rekel, da je bila sezona sanjska, bila pa je zelo uspešna. Pohvala vsem, ki so jo napravili takšno, ne more izostati.

Kaj je torej še mogoče napraviti boljše, lepše, več, sijajnejše? Pričakovanja javnosti so, razumljivo, velika. Ekipa ima kar nekaj dobrih novincev, priprave so bile uspešne, tekme za trening dobre, tako da vsi, z moštvom vred tudi navijači, pričakujemo dobro, morda še boljšo sezono. V domači ligi, pa tudi v Evropi, v pokalu EHF. Računamo na to, da je lanska sezona navdihnila tudi vse Vajdlove fante, od katerih zdaj vsi pričakujemo še več. Ali bo ta skok mogoč, izvedljiv, bomo kmalu vsaj približno videli. Že po tekmi s Krškim, predvsem pa po dveh srečanjih z Izraelci v pokalu EHF, bomo približno vedeli, čemu se letos lahko nadejamo. Verjamem, da več kot lani. 

Močnejša slovenska liga. Razveseljivo je, da se kakovost slovenskih rokometnih lig zadnji čas spet počasi dviga. Nekoč je bilo že kar dolgočasno, ko je bilo že na začetku znano, da bo Celje prvak, vprašanje je bilo le, kdo bi utegnil biti drugi, tretji. Letos imamo za naslov prvaka tri favorite: Celje, Trebnje in Gorenje, uporabil sem vrstni red klubov minule sezone. Že minuli superpokal v Gornji Radgoni (Slovenija ima spet novo dvorano več tudi za rokomet) je pokazal, da bo prvenstvo letos zanimivo kot že dolgo ne. K superfinalistoma je treba dodati še dvakrat zapored drugo Trebnje, kjer so letos poleti veliko vložili v nadgradnjo moštva. Naj spomnim, da so Dolenjci letos sami zapravili naslov prvaka, ko so nepričakovano izgubili v Ormožu. Celjani se ne bodo zlepa dali zriniti s prestola, kljub temu, da v Gornji Radgoni niso delovali prepričljivo, Velenjčani pa so itak borci, da jim težko najdeš konkurenta. Velenjska različica rokometa, za katero ima veliko zaslug trener Zoran Jovičić, je postala že kar nekakšen vzorec novega vala slovenskega rokometa. Naj spomnim na evropske rezultate Gorenja v minuli sezoni, ko so iz kola v kolo delali nove čudeže. Ustavila jih je šele kasnejša zmagovalka evropske lige, lizbonska Benfica. Ti trije klubi bodo, pričakovano, tudi špica nove lige, v kateri pa se obeta še kopica drugih, zanimivih srečanj.  

Pod zdajšnji vrh sodijo Ribnica, Slovenj Gradec, Loka, Koper, pa Ormož, Maribor Branik, Slovan, vrnila sta se še nekoč že odlična Krško in Krka. Da si kdo ne bi mislil, da bodo tekme pri njih lahke, ali da bodo vsi zmagali s Svišem v Ivančni Gorici. Slovenjgradčani imamo z začetka minule lige dve grenki izkušnji, zato sem skoraj prepričan, da jih letos ne bomo ponovili. Skratka, liga bo zanimiva tudi za nas v Slovenj Gradcu, kjer pričakujemo korak naprej v vseh pogledih. Ne zgolj na lestvici članske lige, temveč tudi v organizacijskem pogledu, pri vzgoji mladih igralcev, finančni stabilizaciji kluba itd. Da nam rastoča vsesplošna kriza ne bi napravila prevelike škode. 

Pred tekmo s Krškim. V domačem belo-modrem taboru so vsi optimisti pred začetkom novega prvenstva v soboto. Trener Ivan Vajdl je rekel, da so bile štiridesetdnevne priprave ter številne trening tekme doma in na tujem uspešne. Pokazale so neko novo dimenzijo slovenjgraškega kluba, ki bo v sezoni 2022-23 napadal in se branil še bolj »osje« kot doslej. Velenjske ose so mnogim v Sloveniji zdaj vzor, zato je prispodoba, da igraš osje, pravzaprav priznanje za maksimalno zavzetost na tekmah in treningih. »Priprave so bile v vseh pogledih uspešne, novinci so se dobro vključili v ekipo, pa tudi z rezultati teh tekem sem zadovoljen. Zdaj moramo le še dobro začeti ligo, boljše kot lani,« je rekel Ivan Vajdl. Kaj pa Evropa, vprašam trenerja. »Za vse fante bo nova izkušnja. Verjamem, da bomo obe tekmi z Izraelci odigrali po najboljših močeh. Kaj pa nam bo to prineslo, bomo videli.« Od upanja do razočaranja je lahko le korak, kar so nedavno občutili tudi v Trebnjem. 

Kaj pa menijo igralci? Kapetan Rok Cvetko je tudi prepričan, da bo letošnja sezona zanj in za soigralce dobra. »Lahko zagotovim, da bomo igralci vedno dali vse od sebe, da bomo rezultatsko uspešni. Pričakujem, da bomo boljši kot lani. Pri tem nam bodo v veliko pomoč navijači, ki so tudi minulo leto bili naš osmi igralec. Proti Krškemu pričakujem dobro tekmo, povratnikov v ligo ne gre podcenjevati. Spomnim se slabe izkušnje z začetka lanske lige. V sobotno preizkušnjo bomo vstopili stoodstotno pripravljeni in zavzeti,« je rekel kapetan Cvetko. 

Koliko golov bo v soboto pristalo v naši mreži, bo odvisno tudi od Alena Husejnoviča, nove vratarske moči Slovenj Gradca. Naš novi golman je bil razglašen tudi za najboljšega vratarja na letošnjem pokalnem finalu v Slovenj Gradcu. Takrat je stal v golu Dobove, zdaj pa se je preselil v Velenju bližji Slovenj Gradec. »Kdo bo branil v soboto,?« ga vprašam. »Za to se bo odločil trener. Na dosedanjih tekma sva sva z Dubijem (Dobajem) branila vsak po en polčas. Lahko pa povem, da sem se v novo okolje vključil zelo dobro. Soigralci so me, teko kot druge fante, sprejeli zelo lepo. Upam, da bomo tudi vsak dan boljše moštvo,« je rekel Husejnović. 

Zdaj nam preostane le še, da počakamo na soboto, pa na naslednjo soboto ter nedeljo. Potem bomo že približno vedeli, pri čem smo in na kaj moremo računati v novem rokometnem letu. Verjamem, da so velika pričakovanja na mestu. Srečno, RK Slovenj Gradec. 

Avtor: Ivan Praprotnik