Gorenje, pa počitnice! (Devetmetrovka #30)

V petek pozno popoldne – vse tekme zadnjega kola bodo na isti dan ob 18. uri, se bo končala sezona NLB rokometne lige 2021-22.

Dan pred tem je vse  jasno: Celje prvak, Trebnje takoj za njim, Gorenje tretje, iz lige izpadeta Šmartno in MRK Ljubljana, nova (stara) prvoligaša sta Krško in Krka. Slovenj Gradec na sedmem (morda šestem) mestu je glede na vse okoliščine naš realen dosežek. Ne pozabite, da so v ligi tudi takšni, ki nam zavidajo zgornji del prvenstvene razpredelnice, tako kot mi ekipam pred nami zavidamo drugo, tretje, četrto mesto. Takšno razmišljanje je čisto običajno, saj si vsak športni kolektiv vedno želi novih uspehov. Naš, zdaj že bivši predsednik Samo Lampret, je lani jeseni rekel, da bomo v tej sezoni zasedli četrto do šesto mesto. Skoraj stoodstotno je zadel, če bi ne imeli smole v jesenskem delu prvenstva, pa bi res lahko bili četrti, prav evropski. Če drži star pregovor, da se počasi daleč pride, bomo tudi mi, morda že v naslednji sezoni prišli korak naprej. A o tem bodo vodstvo kluba, strokovni štab, igralci, navijači in drugi, razmišljali od septembra naprej.

Ko je vse znano, je pravzaprav najlažje igrati. Tekma z Gorenjem ne za nas ne za Velenjčane ne prinaša običajnega tekmovalnega vznemirjenja. Šlo bi lahko le za prestiž. Kdo bi rekel, da je zdaj že čas, da enkrat po dolgem času spet zmagamo z odličnimi Velenjčani. V spominu imam letošnjo pokalno tekmo v Rdeči dvorani, kjer smo s takrat še neogretimi domačini izgubili le z enim golom razlike. Ampak to so predpostavke, za kaj so se odločili igralci obeh ekip, bomo videli jutri ob 18. uri. Lepši od same tekme bi utegnil biti sam zaključek sezone, že tradicionalna čevapčičarska in pivska veselica po tekmi. V Sloveniji je takšna navada, da se na koncu sezone povsod skupaj poveselijo igralci, vodstva klubov, navijači in sponzorji. To le dokazuje, da smo rokometaši, funkcionarji, navijači, sponzorji ter še kdo drug – v Slovenj Gradcu zagotovo tudi župan Tilen Klugler, pravzaprav ena, velika družina, ki živi za rokomet. Naš župan je ondan na volilni skupščini izrekel zanimiv stavek: ni rokometa brez Slovenj Gradca, ni Slovenj Gradca brez rokometa. A med enim in drugim delom te misli je običajno veliko dela, trdega treninga, samo odpovedovanja, vzponov in padcev. Pred tekmo z Gorenjem ni kaj za moledovati, potrebno jo bo odigrati tako, da bi navijaški praznik na koncu čim lepši. Veselica po tekmi bo kajpak namenjena tudi gostom iz Šaleške dolini, ki jim ob tej priložnosti še enkrat čestitamo za osvojeni pokal in odlično evropsko sezono. Zgledujemo se po njih, še posebej zato, ker imajo njihovi uspehi tudi kanček slovenjgraškega pridiha, saj sta njihov trener Jovičić in direktor Gams v preteklosti nosila tudi našo opravo. Ali drugače, tudi naši rezultati so dosežek mnogih velenjskih fantov, ki igrajo pri nas, na naši trenerski klopi pa tudi sedita moža iz Velenja Vajdl in Sovič. Torej bomo v petek zvečer na čevapčičih iz mesarije Cehner in pivu lahko veseli vsi udeleženci.

Slovenj Gradec je ta teden dobil novega predsednika kluba. Sama Lampreta je po štirih letih zamenjal prav tako uspešen podjetnik Damir Budimir. Če sem prav natančen, je Lampret vodil Slovenj Gradec 2011, novi predsednik Budimir pa bo na čelu Slovenj Gradca. Vodstvo se je namreč odločilo iz naslova izločiti letnico 2011, ki je sicer pomembna pri ponovni obuditvi kluba, a ne pooseblja sicer bogate zgodovine kluba. Rokometni klub Slovenj Gradec je bil ustanovljen leta 1954 in bo čez dve leti praznoval že sedemdeset let. Ta administrativna malenkost pa sama po sebi ne bo prinesla sprememb, za te se bodo morali potruditi vsi iz novega vodstva, igralci, strokovno vodstvo, sponzorji in tudi navijači. Prihajajoča leta bodo v vseh pogledih zelo zahtevna, tudi s finančne plati, saj počasi tudi proračun nekaj manj kot 400 tisoč evrov ne bo več dovolj. A o tem bodo razmišljali za to pristojni, mi se ob koncu sezone poveselimo, podoživimo številne zmage, se spomnimo tudi katerega od spodrsljajev. Tudi športni dosežki so sestavljeni iz zmag in porazov, iz lepih, včasih tudi žalostnih dogodkov.

Takšna kronika klubskih dogodkov v minuli sezoni je bila tudi serija SG devetmetrovk, skupaj jih je bilo okrog trideset, s katerimi smo obeležili veliko tega, kar se je dogajalo v našem klubu. Igralcem, trenerjem in funkcionarjem, ki so sodelovali v njih, se za sodelovanje zahvaljujem. Vedno sem jih napisal z veliko vnemo in željo, da bi ves RK Slovenj Gradec napredoval. Ko jih bo poslej pisal kdo drug, mu želim veliko uspeha. Tudi Rokometnemu klubu. Gremo belo-modri bojevniki!

Avtor: Ivan Praprotnik