Mrk v naši dvorani (Devetmetrovka #13)

Spoštovani pristaši slovenjgraškega rokometnega kluba, naj vas ne bo strah mrka. V soboto v naši športni dvorani ne bo ne sončnega in ne luninega mrka, tudi razsvetljava zanesljivo ne bo mrknila, mrk pa bo vseeno zanesljivo prišel. Naš naslednji gost bo namreč MRK Ljubljana, simpatičen mlad rokometni klub z ljubljanske Galjevice, ki je nastal z združitvijo Krima in Olimpije. Oba, ki sta pred leti združila moči, imata bogato športno zgodovino. Krim je staro športno društvo iz prestolnice, Olimpija pa je itak zaščitni znak slovenskega športa. Naši sobotni gostje, ki jih vodi nekdanji Ajdovec in tudi naš trener Bojan Čotar, so trenutno na trinajstem mestu Liga NLB s štirimi točkami, v soboto pa bodo zagotovo hoteli osvojiti novi dve prav v Slovenj Gradcu. Še zanimivost, Ljubljana je ta čas edina slovenska občina, ki ima v slovenski rokometni ligi dve ekipi, Slovana in MRK Ljubljano. Še ne tako daleč nazaj je bila občina Ormož tista, ki je imela edina dva prvoligaša, Ormož in Veliko Nedeljo.
 
 
Pustimo zdaj te zanimivosti in recimo kaj o tem, kako se belo-modri bojevniki pripravljajo na tekmo z MRK Ljubljana. Po razporedu bi tekma z Ljubljano morala biti v glavnem mestu, a so nas gostje prosili za zamenjavo, tako da bo jesenska tekma v Slovenj Gradcu, spomladanska pa v glavnem mestu. Dvorana, kjer nastopajo, bo v soboto zasedena z drugimi vsebinami. Po svoje nam je ta zamenjava kraja igranja prišla kar prav, saj nujno potrebujemo novo, četrto zmago za ohranitev vsaj sedmega mesta na lestvici. Zdi se, da smo v Slovenj Gradcu spričo razmer opustili načrte o četrtem mestu in Evropi (ali pač ne), zdaj se moramo stabilizirati na lestvici, na igrišču in tudi sicer. Torej je zmaga v soboto proti Ljubljani več kot nujna. Nekaj o naših namerah bodo gotovo rekli tudi gostje, mi pač imamo svoj načrt.
 
Naši fantje so ves teden pridno vadili, pogledali tudi kakšen posnetek, nastavili svoje nišanske naprave in odločni pričakujejo tekmo z Ljubljančani. Po šestih tednih bo z ekipo na igrišču znova David Svečko, krožni napadalec in steber obrambe, ki je pozdravil poškodbo ramenske mišice. Kaj pravi in kaj pričakuje? »Zagotovo bo to težka tekma. Ljubljana je kakovostna ekipa, ki prizadevno igra od prve do zadnje minute. So veliki borci, ki nenehno iščejo pot do gola, v obrambi pa garajo. Mi smo letošnjo sezono imeli preveč vzponov in padcev. Zdaj bo treba zmagati, o tem ni dvoma. Dobro smo trenirali, analizirali njihovo igro. To bo ena tistih tekem, v kateri moramo zanesljivo vzeti točki,« je rekel postavni Velenjčan, ki je po mesecu in pol pavze lačen tekem. Tudi soigralci so ga pogrešali. David je ves čas, navzlic poškodbi, pridno vadil, kakor so mu pač svetovali odgovorni za njegovo rehabilitacijo. Posebej močan bo v nogah, ker tekel in skakal je vseh šest tednov.
  
 
Ljubljansko ekipo zelo dobro pozna tudi pomočnik slovenjgraškega trenerja Sebastjan Sovič. Pred letom dni, takrat je bil glavni trener, smo Ljubljano doma razmeroma lahko premagali, čeprav se je njihov trener Čotar v Ekipi pritoževal nad sojenjem. Spomladi pa so nas Ljubljančani na Galjevici pošteno premagali po našem poraznem prvem polčasu. »Ljubljana ima mlado, obetavno ekipo, ki jo že kar nekaj časa vodi Bojan Čotar. Borijo se od prve do zadnje minute, neglede na to, kje in s kom igrajo. Zelo simpatična ekipa so. Še nihče jih ni premagal kar tako. Mi smo ves čas po Celju zavzeto trenirali. Ko se vrne Svečko, bo naša igra v obrambi in napadu boljša. Dve točki v soboto? Mi v vsako tekmo gremo z željo po zmagi,« je odločen Sebastjan Sovič, zdaj pomočnik trenerja Vajdla, nekoč pa odličen igralec in kapetan Gorenja.
 
Slovenjgraški ljubitelji rokometa so vse bolj zadovoljni z mladim vratarjem Maticem Petričem. Mladi Šmarčan, sicer študent drugega letnika slovenjgraške fakultete za tehnologijo polimerov, se je izkazal z imenitnimi obrambami vsakič, ko je stopil med vratnici. Publika ga ima zelo rada in spodbuja njegov napredek, z veseljem pozdravi vsako njegovo obrambo. »Slišim, da me gledalci spodbujajo. Za to sem jim zelo hvaležen, ostajam trdno na tleh in vadim, koliko lahko,« je rekel Matic, ki ga morebitni nepoučeni gledalci lahko prepoznajo po traku v laseh. Tekma v soboto, ga vprašam. »Upam, da po naših željah. Čas je, da se sestavimo, v glavah in na igrišču, ter dokažemo, da smo vendar več kot povprečna ekipa. Moja napoved je zmaga,« je dodal Matic Petrič.
 
Tudi gledalci na tribuni bomo v soboto držali pesti, da bi se Petričeve besede udejanjile. Potem bi prišli na devet točk in bi nam bilo vsaj malo lažje pred nadaljevanjem prvenstva. Vsi se strinjamo, točki sta nujni; a ne pozabite na ocene, da se tudi Ljubljančani borijo od prve do zadnje minute, ne popuščajo in vedno stremijo k zmagi. Pa naj zmagajo boljši; upamo in želimo si, da bi to bili naši belo-modri bojevniki.
 
Avtor: Ivan Praprotnik