Prihaja Celje, leta 2004 prvak Evrope (Devetmetrovka #12)

Bili so časi, ko so slovenjgraški ljubitelji rokometa z nestrpnostjo čakali tekme z Branikom, Piranom, Sevnico, Tržičem, Slovanom, Ajdovščino, Jadranom, Poletom, Rudarjem, Šoštanjem in drugimi nekoč močnimi slovenskimi klubi, a tekme s Celjem so bile vedno nekaj posebnega.
 
Naši sobotni gostje so, gledano v celoti, najtrofejneši slovenski rokometni klub. Vse, kar je mogoče doseči, so v 75-letni zgodovini že dosegli. Začnimo z letom 2004, ko so na veselje vseh slovenskih ljubiteljev rokometa dosegli evropski vrh (v finalu so premagali nemški Flensburg), postali so prvaki Evrope. Poleg tega imajo daleč največ naslovov slovenskih prvakov v samostojni državi, bili so jugoslovanski prvoligaš in drugoligaš, pokalni in superprvak Slovenije. In naš športni zgled. Ko so naši fantje igrali v republiški, danes slovenski ligi, so slovenjgraški rokometni feni na televiziji in radiu ter v časopisih sledili rezultatom Celja na zvezni ravni. Do naših sobotnih gostov občutimo veliko spoštovanje, a v soboto bo v naši športni dvorani – žal pred manj gledalci kot običajno, prava, upam, da tudi zanimiva tekma.
  
Favoriziranim Celjanom bo nasproti stala naša, slovenjgraška ekipa. Zavzeti bomo vsi: Celjani bodo hoteli doseči deveto zaporedno zmago in skupaj s Trimom zadržati vrh lestvice, naši fantje pa bodo tudi iskali svojo priložnost, recimo za točko…
 
Obeta se nam torej eden najlepših, če že ne najlepši rokometni derbi v središču Mislinjske doline. Celje je prvovrstna slovenska rokometna ustanova, mi pa smo njihovi večni tekmeci. Radi smo igrali z njimi, čeravno so oni poželi veliko več zmag. V tekmah s Celjani smo nekako preverili, kako daleč jim sežemo. Letos jim, glede na število točk, ne moremo prav konkurirati. Oni jih imajo 16, mi sedem. Oni so na maksimumu, mi pod pričakovanji, a z vzponom forme. Kaj lahko pričakujemo v soboto?
 
Eden tistih, ki lahko objektivno oceni Celje in Slovenj Gradec jeseni 2021, je naš, slovenjgraški športni direktor Borut Ošlak. Mož, ki je svojo rokometni pot začel v Slovenj Gradcu. Po Celju, kjer je tudi igral eno leto – trener Celjanov je takrat bil Kasim Kamenica, je dvanajst let bil legionar v Španiji, Franciji in na Madžarskem. »Nobenega dvoma ni, da bomo dali vse od sebe; hočemo pokazati, da znamo igrati rokomet; na koncu pač bo, kar bo. Odločilno bo, ali bomo zmogli držati visok ritem do konca tekme. Celjani so kar nekaj tekem letos dobili v drugem polčasu. Moralo bi nam iti vse po načrtu, da bi zdržali visok ritem vseh šestdeset minut,« je rekel Borut Ošlak. Dodal je, da je bil takrat rokomet v Sloveniji na precej višji ravni kot je zdaj, tako po kakovosti in tudi po finančni plati. Tudi v Evropi je bil rokomet desetletje in več nazaj krepko boljši. Torej smo v evropskem trendu, ko gredo stvari navzdol, tudi mi v Slovenj Gradcu; Celjani pa tudi, saj so letos izpustili nastop v ligi prvakom.
 
Kako Borut Ošlak vidi Celje danes? »So zelo dobra ekipa. Poznam njihovega trenerja Alema Toskića. Skupaj sva celo igrala v Csurgu na Madžarskem. Je zelo temeljit trener, študiozen je, vse dneve se pripravlja na tekme. Celje hoče vrniti na nekdanjo raven. Seveda mu želim uspeh, a uspeh v sobotni tekmi si želimo tudi mi. Kaj nam bo prinesla tekma? Upam, da veliko prizadevnost z naše strani, vztrajnost; vsega bi moralo biti dovolj za ugoden rezultat. Naši fantje so tudi študenti, eni so že zaposleni, njihovi pa so vsi profesionalci. Ampak tako je, to je naš optimum, to je naša realnost. Stavimo zavzetost belo-modrih bojevnikov, na vztrajnost, zraven pa bi moral biti še kanček sreče, če bi hoteli doseči ugoden rezultat.« je rekel Borut Ošlak.
 
 
Slovenjgradčani se bomo v sobotno tekmo s Celjem tudi spustili s – Celjani. Na desnem krilu bo celjski gol napadal tudi 21-letni Teo Jezernik, pravi produkt celjske rokometne šole, po Dobovi zdaj »delavec« belo-modre ekipe. Kako se bo spopadel z nasprotniki, s kom se bo največ »fajtal« na sobotni tekmi. »V napadu pričakujem Vlaha, pa tudi Strmljana. V obrambi bom verjetno kril Kodrina, upam, da mi bo dal čim manj golov; najboljše bi bilo, da nobenega. Ampak, bomo videli,« je rekel Jezernik, katerega streli z desnega krila so vse številnejši. Če bi bili tu in tam še odločilni, bi pa itak bilo super. Ob tem naj spomnim, da je močan pečat s svojim trenerskim delom v Slovenj Gradcu pustilo tudi legendarno celjsko levo krilo, Slavko Ivezič. V Slovenj Gradcu je bil kar trikrat, prvič že leta 1989 in je z nami tudi osvojil slovenski naslov prvaka 1990. »Všeč mi je, da Slovenj Gradec tako živi za rokomet. Upam na še več uspehov,« je rekel levoroki slovenjgraški ostrostrelec Jezernik.
 
Ivan Vajdl, trener Slovenj Gradca: »Po reprezentančni pavzi z velikim vznemirjenjem pričakujemo Celjane. Skrivnosti med nami ni, tudi po zaslugi videoanaliz. Ni dvoma, Celje je zelo močno in čeprav so precej spremenili ekipo, so maksimalni. Imajo vse zmage. Mi v prvi vrsti želimo pokazati dobro igro v obrambi in napadu. Za zmago bi se nam moralo poklopiti vse: od obramb vratarjev, do odlične igre v obrambi, do dobrega, strpnega in učinkovitega napada,« je prepričan trener Vajdl. Njegovi fantje so zadnja dva tedna brez tekem izkoristili za obnovo moči, za individualne treninge, za vadbo hitrih nasprotnih napadov itd. »Pričakovali smo pravi športni praznik, a tega zaradi omejitve števila gledalcev ne bo. Bo pa dobra, zanimiva tekma, tudi praznik bo navzlic epideiji. Naj zmaga boljši…« je dejal Vajdl.
 
Dobro tekmo pričakuje tudi naš novi državni reprezentant Vid Levc. V Zrečah in v Novigradu, na tekmi s Hrvaško, je videl kako se streže rečem na višji ravni. Fant, ki je za svoj prvi reprezentančni nastop požel precej pohval in bil deležen kopice obetavnih napovedi, je med soigralce prinesel kar nekaj novega, prepotrebnega optimizma.
 
Belo-modri bojevniki pa bodo svojo jutrišnjo dobro tekmo namenili tudi hitremu okrevanju prvega klubskega operativca, sekretarja RK Slovenj Gradec Matjaža Beliša. Če bo kakšna točka, bo Matjaži najbrž že v ponedeljek na svojem mestu v pisarni rokometnega kluba.
 
Vse lepo vsem, (p)ostanite zdravi in rokometni navdušenci. Kljub covidu nas je vedno več, ki imamo radi rokomet. V soboto pa naj bo dobra tekma.