Mineva 10 let od ustanovitve kluba (Intervju: Matjaž Beliš)

Letošnje leto mineva 10 let odkar so zanesenjaki, prostovoljci... v Mestna občina Slovenj Gradec začeli novo zgodbo.  V roke nam je prišel intervju z Matjaži Beliš, ki je nastal pred derbijem z RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO, nekoč takrat. Kot je nekoč Matjaž odgovarjal na vprašanja Bogdana Tuška, je včeraj, z veseljem, odgovarjal na vprašanja Žige Buloviča.
 
Ena izmed legend slovenjgraškega rokometa pravi, da je zelo pomembno združiti ljudi, četudi ne delijo istega mnenja, v dobro koroškega rokometa.
  • Kaj pomenijo minuli porazi in kar nekaj (dragocenih) prvenstvenih točk za nadaljevanje prvenstva? 
Trenutno smo na sedmem mestu, kar ni tako slab rezultat. Imamo pa v zbirki manj točk, kot smo jih pričakovali pred sezono do tega trenutka. Dejstvo je, da smo bili na kakšni tekmi tudi blizu boljšemu izkupičku, pa je zmanjkalo koncentracije ali pa dodane kvalitete, vsekakor pa smo naredili dva »kiksa«, ko smo popolnoma zasluženo izgubili proti borbenima ekipama Dobove in Šmartna. Do konca jesenskega dela nas čaka težak razpored, ampak kakorkoli, zmeraj fante opozarjamo, da če gredo v pripravo na tekmo in na tekmo 110 % jim nihče nikoli ne bo mogel kaj očitati. Mislim, da smo se v preteklih mesecih veliko naučili in da se bomo do konca sezone na lestvici dvignili, kar je tudi cilj kluba.   
  • Cilj Slovenj Gradca v sezoni 2021/22 je znan. Menite, da je ta cilj s trenutnim kadrom uresničljiv. 
Cilj je bil znan, biti boljši kot v lanski sezoni. Kot rečeno, imeli smo dva velika kiksa, ki sta na nek način prizemljila pričakovanja. Načeloma imamo mlado ekipo, ki pa ima nekaj izkušenih posameznikov, ki morajo biti nosilci igre in rezultata, morajo prevzemati odgovornost. Pozna se nam odsotnost stebra obrambe Svečka, pa tudi Buloviča in Lampreta, kar pa ne sme biti opravičilo. Dejansko pričakujemo, da se bomo sestavili in dvignili igro v obrambi še na višji nivo, v napadu pa izpilil posamezne situacije. Osebno pa mislim, da tudi koroški navijači radi gledajo borbene ekipe, ki dihajo eden za drugega. Prejšnji teden smo tako uživali v igri Ormoža, pa SVIŠa, Šmartna... takšen nivo je tudi tisti pravi, ki je belo-modre krasil dolgih 70 let. Trenutno še čakamo, da se nekateri nosilci vrnejo v želeno formo, je pošteno in si zaslužijo priložnost, v nasprotnem pa bo verjetno potrebna tudi kakšna okrepitev na kritičnejših položajih. Seveda bo polsezona pravi čas, da se naredi analiza in potegne smernice za naprej.   
  • V naslednjem krogu prihaja v Slovenj Gradec ekipa Celja, ki je v letošnji sezoni igrala tudi v Evropi. Kakšna so pričakovanja pred tekmo? 

Celje je letos po nekaj težavah v prejšnji sezoni zopet suvereno. Sestavili so ambiciozno ekipo skupaj z velikim borcem Toskičem na trenerski klopi. Velik favorit, verjetno tudi prvenstva je tudi Celje. Če bi lahko imeli polno dvorano, ki zna dvigniti naše fante, bi mogoče bili bližje kakšnemu presenečenju, tako pa je težko predvidevati. Vsekakor je naša ekipa sposobna igrati na visokem nivoju, vse je odvisno od njih sami. V lanski sezoni smo čisto do končnice bili v igri tudi za zmago, podobno se lahko ponovi tudi letos. Potrebno se je zavedati, da je Slovenj Gradec ena najstarejših rokometnih trdnjav v Sloveniji in tudi širše, tako se tu igra in tako se tu nosi, takšna so tudi pričakovanja. Pričakujem, da se bodo fantje stepli in vrgli za vsako žogo in to bo zame dovolj, kaj pa bo to pomenilo za rezultat, pa bomo videli v soboto.  

  • Kljub velikemu povpraševanju za derbi bo dvorana v primerjavi z ostalimi tekmami zaradi covid ukrepov nekoliko samevala. Kakšne je recept za polne slovenjgraške tribune, ki so tudi ob manj atraktivnih nasprotnik napolnjene do zadnjega kotička? 

Ravno sem gledal fotografije iz leta 2019, ko so v Slovenj Gradcu gostovale tudi slabše ekipe, kot je trenutno močno Celje. Vrsta pred dvorano je bila polna že skoraj uro pred tekmo. Kakšen je recept ? Če bi rekel, da je vse samoumevno bi se lagal. Naše ekipa ob parketu veliko dela na spremljajočem programu, pravzaprav na tem, da je naša rokometna tekma dogodek za celotno družino.  
Rokomet zadnja leta precej izgublja na popularnosti in gledanosti, vendar se pri nas precej trudimo, da kljubujemo tej ugotovitvi. Kot rečeno, dobro nam je uspevalo do tistega februarja 2020, ko se je tudi za t.i. tiste male tekme iskala »karta več«, sedaj pa smo v položaju, da pač moramo slediti ukrepom, da se prvenstvo lahko odigra. Veliko k obisku lahko prispevajo tudi igralci. Kot sem že večkrat rekel, koroško občinstvo naravnost ljubi borbo, nepopustljivost, boj eden za drugega. Odpušča poraze in ne priznava lahkih zmag, to je tudi recept, s katerim lahko polnimo dvorano, tudi po tem težkem obdobju epidemije.   

  • V klubu delujete že več kot 25 let. Kako se je klub skozi leta spreminjal? 

Uh, vprašanje na katerega lahko odgovarjam ure in ure. Res je, da sem rokometu posvetil velik del življenja, je pa res, da je tudi rokomet meni veliko dal. V vmesnem obdobju sem si vzel nekoliko odmora in užival upokojenško življenje, ki pa ga je prekinil izjemno ambiciozni predsednik Lampret, ki me je s svojo vizijo in energijo prepričal, da se vrnem in pomagam. Kljub svojim letom sem to z veseljem in spoštovanem sprejel. Nenazadnje gre za največjo rokometno organizacijo, inštitucijo na Koroškem in kot takšno je treba spoštovati, kot je potrebno spoštovati tudi vse, ki se trudijo, da postavijo rokomet na nivo, ki si ga ta regija zasluži. 

  • Kako gledate na prihodnost? Je vaš pogled optimističen? 

Seveda. Po naravi sem optimisti. Za slabimi pridejo zmeraj boljši časi, to je jasno. Če govorimo o rokometu si želim, da bi okolica spoznala delo trenutnega predsednika in uprave, ki uspešno reorganizira klub. Res je, da se tudi sam včasih s čim ne strijam, ampak cilj je jasen in je en sam za vse: dobro za koroški rokomet. Verjamem, da bo okolica uspela prepričati predsednika, da se bo potegoval še za en mandat in da ne bo odšel na polovici svoje poti. Sam sem ga spoznal, ni takšen, ampak potrebuje pomoč, tudi tistih, ki se s čim ne strinjajo, pa imajo radi rokomet.