Župan mestne občine Slovenj Gradec o športu v Slovenj Gradcu

Ste župan Mestne občine, kjer se rokomet igra že več kot 65 let.

Videvamo vas na različnih športnih prireditvah po občini, seveda pa ste že od nekdaj velik navijač belo-modrih iz Slovenj Gradcu.

Se je kaj spremenilo odkar ste prevzeli delovno mesto župana? Še najdete čas za obisk tekem?

Pravzaprav se je spremenilo precej, veliko več je obveznosti in veliko manj prostega časa. Obisk tekem pa sem že prej, kot podpornik in navijač, jemal kot obvezo, zato se tudi sedaj trudim biti prisoten na vseh. Iskreno sem vesel naših uspehov, posebej vesel pa sem tudi uvrstitve v prvo ligo, v kar sem verjel že od prvih uspehov dalje. Seveda pa moram sedaj, kot župan, prav vse športe v občini obravnavati enakovredno in nepristransko, kljub temu, da sem sam treniral prav rokomet in me s tem športom vendarle veže nekaj mladostne nostalgije.  

Kaj za MO pomeni, da ima občina prvoligaški klub?

Vsekakor so bile to naše skupne sanje, ki so se uresničile. Za našo mestno občino to pomeni v prvi vrsti izjemen športno promocijski potencial, hkrati pa tudi obvezo, da na rokomet vendarle gledamo drugače, še bolj spoštljivo in da še pozorneje spremljamo potrebe in načrte ter delovanje kluba. Vsekakor si mestna občina zasluži vsaj enega prvoligaša in posebej vesel sem, da je po tako dolgi, 65-letni tradiciji to prav rokomet in da naš klub nosi ime našega mesta ter nas promovira širom Slovenije.

Že kar nekaj časa v mestu žal primanjkuje vadbenih površin za moštvene športe, predvsem nogomet in dodatne vadbene površine za rokomet. Kako vi vidite rešitve?

V zadnjih letih smo na področju športne in rekreativne infrastrukture dosegli pomembne premike in s tako dinamiko nameravamo tudi nadaljevati. Kot je znano, so v teku pomembne investicije, ki bodo zapolnile vrzeli tam, kjer je bila dosedanja infrastruktura neustrezna: bazenski kompleks in urbani park bo izjemna dopolnitev obstoječih športno-rekreativnih infrastrukturnih kapacitet, seveda pa je naša želja da v skladu s finančnimi možnostmi čim prej pristopimo tudi k dograditvi športne dvorane, nekaterih rekreativnih površin tudi za druge športe (nogomet, plezanje), kar bi dodatno pripomoglo k uveljavitvi Slovenj Gradca kot regijskega športnega središča ter v naše okolje privabilo še več športnega turizma.

Je v planu in kdaj tudi nova športna dvorana, ki bi si jo MO zagotovo zaslužila?

Kot rečeno, naša želja je, da sedanjo dvorano moderniziramo, dogradimo in povečamo, moderen tovrstni športni objekt bo koristil vsem uporabnikom, še posebej pa bo izboljšal tudi pogoje za delovanje, treninge in tekme našega rokometnega prvoligaša, omogočil kakovostno delovanje in udejstvovanje našim judoistom ter mnogim drugim športom, ki so bili zaradi trenutnih pogojev doslej izpostavljeni prostorski in terminski stiski za izvajanje treningov in tekem. Zato pripravljamo idejno zasnovo popolnoma nove športne dvorane na območju stare Komunale, seveda pa bomo delali tudi na tem, da obstoječo dvorano čimprej povečamo s prizidkom. Intenzivno iščemo sredstva, med drugim smo z našimi potrebami in  načrti že seznanili tudi pristojne službe na vladnem nivoju, saj želimo nove projekte finančno podpreti s sredstvi iz prihajajoče finančne perspektive.

Kakšni so plani občine na področju športnega turizma?

Slovenj Gradec je na področju športnega turizma v zadnjih letih, tudi s pomočjo zasebne iniciative, na področju športnega turizma napravil pomemben preskok. Športni turizem predstavlja tudi enega največjih turističnih potencialov, ki ga ne smemo spregledati in na katerem moramo našo turistično prepoznavnost graditi tudi v prihodnje. Koronavirus je sicer letošnje športne aktivnosti močno okrnil, še posebej je bil okrnjen športno-turistični priliv iz tujine, upamo pa lahko, da se bo situacija v prihodnji sezoni nekoliko umirila in da bomo lahko v prihodnjem obdobju bolj optimistični.

Se vidimo na letošnjih tekmah v domači dvorani?

Seveda, v kolikor bo epidemiološka slika dopuščala bolj številčno obiskane športne dogodke, med njimi tudi rokometne prvoligaške tekme, se bom slednjih z veseljem udeleževal, navijače pa seveda vabim, da vas na tekmah podprejo z upoštevanjem zdravstvenih varnostnih ukrepov. Sam bom navijal, vas bodril in držal pesti, da uvrstitev v prvo ligo upravičite in da prvoligaši ostanete čim dlje. Slovenjgradčani smo na vas ponosni, rokomet pa še vedno ostaja ena od prvih športnih disciplin v naši lokalni skupnosti, kar je po skoraj sedmih desetletjih dokaz tradicije, strokovnosti in predvsem športnega izročila, ki so ga gradile mnoge generacije vrhunskih rokometašev, ki iz Slovenj Gradca izhajajo ali pa ki so v našem mestu našli svoj dom in priložnost za športno uveljavitev. Veliko uspehov vam želim!

 

Image may contain: 1 person, night


 
 
 

VM - Category